איפה לא כדאי להשקיע בקרקע חקלאית?
אין ספק כי השקעה באמצעות רכישה של קרקע חקלאית יכולה לבוא לידי ביטוי אך ורק בדמותה של קרקע חקלאית מופשרת, כזו אשר נמצאת בהליכים מואצים של תכנון, בנייה ודיור. יחד עם זאת, תהליך ההפשרה של רוב הקרקעות החקלאיות כלל לא ידוע (גם של אלו אשר ממוקמות באזורים מרכזיים ומבוקשים מאוד בארץ), מה שמצביע על כך כי גם רכישה של קרקע בעלת פוטנציאל הפשרה גדול יכולה 'למצוא' את עצמה במשך שנים רבות בודדת ויתומה. לפיכך, אין זה פלא כי הרבה אנשים אשר מעוניינים להשקיע ברכישה של קרקע חקלאית כזו או אחרת, שואלים את עצמם את השאלה הבאה: איפה לא כדאי להשקיע בקרקע חקלאית. ובכן, במאמר המדובר ננסה לענות על השאלה, ואפילו גם לנסות לעזור ולכוון מבחינת כל מה שנוגע לבחירה ורכישה של קרקע חקלאית להשקעה.
מאת: דוד רפאל
להלן מפת הקרקעות החקלאיות האטרקטיביות והמבוקשות ביותר!
מדינת ישראל, לכל אורכה ורוחבה, מכילה בתוכה אינספור קרקעות חקלאיות, חלקן באזורים מבוקשים יותר וחלקן באזורים מבוקשים פחות. במילים אחרות, אין ספק כי קרקע חקלאית אשר ממוקמת באזור בנימינה או זכרון יעקב הינה קרקע הרבה יותר איכותית ומבוקשת מבחינה נדל"נית לעומת קרקעות אשר ממוקמות באזור קריית שמונה או דימונה. יחד עם זאת, אין זה אומר כי דווקא הקרקעות אשר משיקות למרכז הארץ יהיו אלו אשר 'יופשרו' קודם לכן. בפועל, קרקעות חקלאיות מופשרות כתוצאה מגורמים סביבתיים ואוכלוסין כאלה או אחרים במסגרת המאקרו ולאו דווקא במסגרת המיקרו.
בפועל, רוב הקרקעות החקלאיות כדאיות להשקעה!
בהמשך למה שנאמר לעיל, אודות העובדה כי ייתכן וקרקעות באזורים מרוחקים ונידחים באופן יחסי יופשרו הרבה יותר מהר לעומת קרקעות במרכז הארץ, אזי שאין ספק כי מדובר בעובדה נכונה. יחד עם זאת, ערך הקרקעות הראשונות הינו נמוך באופן משמעותי לעומת של השניות. לעומת זאת, לרוב, יש להמתין במשך הרבה מאוד זמן בעבור הפשרה של קרקעות חקלאיות במרכז, וזאת באופן שניתן לשאת את פרי ההשקעה רק לאחר שנים רבות. אז מהי המסקנה?
כדאיות השקעה בקרקע חקלאית נגזרת קודם כל מן המטרה.
נסכם ונאמר, כי אם מטרת ההשקעה בקרקע חקלאית באזור הצפון הרחוק של מדינת ישראל הינה למטרת מגורים, הרי שמדובר בהשקעה חכמה וקצרת טווח מבחינת ההתממשות שלה. יחד עם זאת, אם מטרת ההשקעה בקרקע חקלאית באזור המרכז הינה למטרת מגורים, הרי שסימן שאלה גדול מרחף על תאריך הפשרת הקרקע, מה שהופך אותה לחסרת כדאיות בעליל – וכך גם להיפך (ומבחינת שתי הקרקעות ומבחינת השקעה בהן למטרות רווח)!
דוד רפאל הוא יזם נדל"ן בעלים של קבוצת רפאל נדל"ן