במהלך השנים האחרונות ניתן לשמוע יותר ויותר אנשים פרטיים (ולאו דווקא יזמי בנייה או נדל"ן) שואלים את השאלה האמורה. בפועל, שאלה זו נגזרת כתוצאה מן העובדה כי ה'טרנד' של רכישת קרקעות חקלאיות הינו טרנד עכשווי ולוהט ביותר, אבל עדיין טרנד שבמידה כזו או אחרת עוד לא הצדיק את ה'התרגשות' סביבו. במילים אחרות, השקעה בדמותה של קרקע חקלאית מאופיינת בערפל לא ברור אשר מסתיר כמה וכמה סיכונים. בפועל, סיכונים אלו לא קיצוניים או הרי גורל, אבל עדיין מוגדרים כסיכונים במקרה של השקעה.
מאת: דוד רפאל
ראשית, קרקע חקלאית כוללת סיכון מעצם הגדרתה.
מבחינת סיכונים, השקעה בקרקע חקלאית כוללת בתוכה כמה וכמה סיכונים. בפועל, עוד לפני שנפרט ונסביר אודות כל אחד ואחד מהם, נפרט ונסביר אודות הסיכון הראשון וה'גדול' ביותר אשר נעוץ בהשקעה בקרקע מסוג זה. בפועל, סיכון זה 'נגזר' באופן ישיר מעצם ההגדרה של הקרקע אשר ידועה בשם קרקע חקלאית. במילים אחרות, כאשר אומרים קרקע חקלאית, כלל לא מתכוונים לקרקע אשר ניתנת לבנייה ומגורים באופן זמין ומיידי, אלא לקרקע חקלאית לכל צורך ועניין. השימושים העיקריים אשר ניתן לעשות במסגרת קרקע זו הינם חקלאיים, כלומר, גידול של ירקות ופירות מסוגים שונים ומגוונים. בנוסף, אך ורק לאחר 'הפשרה' חוקית של קרקע חקלאית, קרקע זו הופכת למיועדת למגורים. בפועל, תאריך ה'הפשרה' של הקרקע כלל לא ידוע, ומכאן נגזר הסיכון המדובר.
שנית, 'מאחורי' קרקעות חקלאיות רבות ניצבים נוכלים…
בניגוד לקרקעות אשר בהן כבר מתרחשים תהליכי בנייה מוחשיים ונראים לעין, צפייה בקרקע חקלאית שוממת כזו או אחרת כלל לא יכולה לנבא ולהבטיח במלוא מאת האחוזים כי מספר שנים לאחר קניית הקרקע, תהליך בנייה כזה או אחר יתחיל ויסתיים כאשר בסופו הוא יהיה אחראי על פרויקט בנייה אשר מהווה את בית חלומותיו של בעל הקרקע. במילים אחרות, מדינת ישראל מכילה בתוכה אינספור קרקעות חקלאיות אשר כלל לא מתוכננות להפשרה בעשרות השנים הקרובות. לעומת זאת, בשטח פועלים במרץ אינספור נוכלים אשר מציגים את עצמם כיזמים אשר מחזיקים בזכויות המכירה של קרקע כזו או אחרת. בפועל, קיימים אינספור דוגמאות של אנשים אשר נפלו קורבן לעוקץ ובדרך את מיטב כספם.
צמצום סיכונים בהשקעה חקלאית – הכיצד?
חרף הסיכונים הלא קטנים אשר טמונים ברכישה של קרקע חקלאית, באמצעות נקיטת שורת פעולות נכונה, ניתן לצמצם אותם למינימום. כל מה שצריך לעשות זה להתעניין אך ורק בקרקעות אשר נמצאות בתהליך של הפשרה (וזאת גם אם מחירן גבוה יותר), ולנהל מגעי קנייה אך ורק עם יזמים מוכרים אשר פועלים בשיתוף פעולה עם משרדי עורכי דין, גופים פיננסיים מלווים ועוד. ווידוא שני האלמנטים האמורים בעת השקעה של קרקע חקלאית יצמצמם את דרגת הסיכונים עד לאפס…
דוד רפאל הוא יזם נדל"ן בעלים של רפאל א.ג יזמות בע"מ