בפועל, ניתן לענות על השאלה האמורה באמצעות תשובה פשוטה ביותר, תשובה שהולכת ככה: יש להשקיע אך ורק בקרקע חקלאית אשר נמצאת באיזור מרכזי בארץ, היכן שקיימות כבר אינספור תשתיות ושירותים מכל הסוגים, היכן שאנשים כבר חיים ועוד. יחד עם זאת, כתוצאה מן העובדה שרוב הקרקעות החקלאיות בארץ (ובעיקר המבוקשות ביותר) כלל עדיין לא 'מופשרות' (כלומר, עוד לא החלו בתהליך אשר מייעד אותן למגורים), גם הקרקע המרכזית ביותר מבחינת מיקום והאטרקטיבית ביותר מבחינת מחיר, לא תהיה רלוונטית ומשתלמת להשקעה. אם ככה, עכשיו עולה באופן מיידי השאלה הבאה: אז אם ככה, איפה כן כדאי להשקיע בקרקע חקלאית? ובכן, להלן התשובה…
מאת: דוד רפאל
קרקע חקלאית אידיאלית להשקעה הינה קרקע מן הסוג הבא –
בהמשך למה שנאמר לעיל, נמשיך ונאמר כי קרקע חקלאית אשר כדאי להשקיע בה הינה קרקע אשר כבר מצויה בתהליכי 'הפשרה'. במילים אחרות, יש להשקיע אך ורק בקרקע אשר מאבדת במהירות את הציביון שלה בתור קרקע חקלאית, וקרקע אשר במהירות 'לובשת' ציביון חדש של קרקע אשר מיועדת למגורים. בנוסף, קרקע אשר מצויה בהליכים כאלו ואשר ממוקמת רחוק יחסית מאיזור מרכזי בארץ עדיפה פי כמה וכמה על פני קרקעות אשר ממוקמות במרכז הארץ, אבל רחוקות שנות אור מלקבל מעמד של קרקע 'מופשרת' וראויה למגורים. לפיכך, אלמנט 'ההפשרה' הינו משחק תפקיד מרכזי בבחירה של קרקע להשקעה, ויש 'לקחת בחשבון' את שני המשתנים האמורים.
כיצד ניתן לדעת אם קרקע החלה בתהליך של הפשרה?
במשך שנים על גבי שנים, אינספור אנשים רכשו קרקעות חקלאיות במיקומים אטרקטיביים ונחשבים רבים – כל זאת בתקווה שיום אחד הקרקעות יופשרו ויהיו מיועדות למגורים. בפועל, חלק מסוים מכל אותן קרקעות אכן הופשר, אבל חלק גדול מהם כלל לא. יחד עם זאת, בעבר, אנשים אשר השקיעו בקרקעות חקלאיות כלל לא יכלו לבדוק או לדעת באופן חלקי אם קרקע כזו או אחרת הינה מתועדת או נמצאת ממש לפני תהליך של הפשרה. מה שכלל לא ניתן להגיד היום על המצב בשוק הקרקעות החקלאיות. למען המחשה, היום, באמצעות בדיקה פשוטה של תוכניות מתאר הקרקע ותוכניות האב של האיזור ניתן לדעת מהן תוכניות הבנייה אשר מיועדות לאיזור, אילו איזורים של קרקעות יופשרו בו ועוד.
לסיכום, יש לבחור קרקע חקלאית מופשרת ולא קרקע פוטנציאלית!
נסכם ונאמר, כי על מנת שקרקע חקלאית אכן תתברר כנכונה, יש להשקיע בקרקע אשר ההשקעה בה אכן תישא בית עליה, ולא להיפך, כלומר, קרקע שוממת וחסרת תועלת… רק השקעה בקרקע כזו הינה אפקטיבית ולא להיפך.
דוד רפאל הוא יזם נדל"ן בעלים של רפאל א.ג יזמות בע"מ